ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το δημιουργικό παιχνίδι (creative play) είναι ένας φυσικός τρόπος να αντιληφθεί ένα παιδί τον κόσμο χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φαντασία του. Τα παιδιά χρησιμοποιούν:

  • διάφορα υλικά παιχνιδιού ( χαρτιά, μπογιές, πινέλα, στένσιλ και ψαλίδια)
  • διάφορα μέσα έκφρασης λεκτικά και μη
  • τις μικρές και τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος τους
  • τις διάφορες αισθήσεις τους

αναπτύσσοντας τελικά μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού ένα υγιές και πλήρες νευρολογικό σύστημα.
Τα παιδιά παίζουν με τη φαντασία τους δημιουργικά ενσαρκώνοντας ρόλους και βιώνοντας το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, κούκλες, ξύλινα παιχνίδια που προσομοιώνουν τους ρόλους της ενήλικης ζωής. Το δημιουργικό παιχνίδι περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε θεατρικό παιχνίδι κάνοντας έτσι την εκμάθηση των ιστοριών βιωματική και ενθαρρύνοντας τη χρήση διαφόρων τύπων έκφρασης των συναισθημάτων τους.
Η ζωγραφική και οι κατασκευές είναι μέθοδοι για να εκφράσουν τα παιδιά την δημιουργικότητα τους ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συγκέντρωσης, της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού. Τα παιδιά χαίρονται έχοντας κατασκευάσει κάτι μόνα τους και νιώθουν ιδιαίτερη περηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Αντίστοιχα το παιχνίδι με ζυμάρι, πλαστελίνη καθώς και άλλα υλικά με έντονο απτικό στοιχείο ενισχύουν την ανάπτυξη της απτικής αντίληψης των παιδιών και της αισθητηριακής επεξεργασίας.
Τα παιχνίδια δράσης, τα μουσικοκινητικά , τα παιχνίδια με μπάλα και τα παιχνίδια ανάπτυξης της ισορροπίας όπως το σκαρφάλωμα, το κουτσό κ.α. ωθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις μεγάλες μυΪκές τους ομάδες του με αποτέλεσμα όχι μόνο να εκτονώνουν την απεριόριστη ενέργεια τους αλλά και να αναπτύσσουν την αδρή κινητικότητα και τον συντονισμό των κινητικών τους δεξιοτήτων.
Τέλος, παιχνίδια που περιλαμβάνουν κανόνες, όπως τα επιτραπέζια, τα παιχνίδια με χαρτιά καθώς και τα ομαδικά παιχνίδια που οι κανόνες τους προσομοιάζουν εκείνους των αθλητικών δραστηριοτήτων, πχ. μίνι ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκυταλοδρομίες, ξιφομαχία κ.α. είναι πολύ σημαντικά ειδικά για τις ηλικίες 6+. Τα παιδιά μαθαίνοντας να παίζουν με κανόνες καθώς και ότι υπάρχει κερδισμένος-χαμένος αλλά και ανταγωνισμός προετοιμάζονται με υγιή τρόπο για τον πραγματικό κόσμο που ακολουθεί το μέλλον τους.